Yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başaran Şirince St. Jean Kilisesi, bilinçsiz ziyaretçilerin yanı sıra, merkezi yönetimin duyarsızlığı nedeniyle güzelliğini kaybediyor. Kilisenin iç duvarlarına ziyaretçiler kendi isimlerini kazıyarak tahrip ediyor. Bu durum için her hangi bir önlemin alınmaması ise, Türkiye’nin ‘tarihe saygısını’ ortaya koyuyor.
İzmir’in Selçuk İlçesi’ne 7 kilometre uzaklıkta olan Şirince Köyü, merkezi yönetimin duyarsızlığı nedeniyle büyük tahribat yaşıyor.
ÇİRKİNCE ŞİRİNCE OLUNCA…
Eski adı Çirkince, yeni adı ise Şirince olan Rum köyünün kuruluşu M.S. 5. yüzyıla kadar dayanıyor. Mübadele ile 1924 yılında Selanik ve çevresinden getirilen Türk ailelerin yerleştirildiği köy, dünya genelinde şaraplarıyla üne kavuştu.
Köyde turizmin hızla gelişmesi aynı oranda tarihi güzelliklerinin yok olmasına neden oluyor.
HALEN DİRENİYOR, PEKİ 10 YIL SONRA…
Köyde 1832 yılında inşa edilen ve Vaftizci St. Jean’a adanan kilise bu ‘talan’ mantığına direnmeye çalışsa da iç süslemeleri büyük ölçüde yok olmuş durumda. Kilisenin ziyaretçileri, eskiden çeşitli dini figürlerin resmedildiği duvarları kazıyarak, kendi isimlerini yazıyor. Kültür Bakanlığı’nın bu duruma tedbir amaçlı bir şey yapmaması ise dikkat çekiyor.
UMUT AKPINAR -ANF
22 Auğustos 2011
ANF NEWS AGENCY
Leave a Reply