Çağdaş Ermeni Şiir’inin Büyük Ustası Zahrad’ın Doğumun 90. Yılı Anısına

ZahratZahrad, Zareh Yaldızcıyan adıyla 10 Mayıs 1924 yılında İstanbul – Nişantaşı’nda doğdu, 1942 yılında Özel Pangaltı Ermeni Lisesinden mezun oldu. Lise Eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yüksek eğitime başlayan Zareh Yaldızcıyan, tıp eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı ve ticaret hayatına atıldı ve aynı zamanda İstanbul’da Ermenice yayınlanan gazete ve dergilerde çalıştı, yazıları ve şiirleri gazete ve dergilerde yayınlandı. Zahrad adıyla ilk şiiri, 1943 yılında yayınlandı.

Kalem  arkadaşlarıyla beraber, Pangaltı Lisesi Yetişenler Derneği’nin “San” kültür dergisini yayın hayatına soktular. Zahrad, derginin genel yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlenir. Büyük Şehir -Medz Kağhak (1960), Renkli Sınırlar – Kunavor Sahmanner (1968),Ucu Ucuna – Dzayrı dzayrin (2001), DuvardanYukarıya Su – Çurı Baden Ver (2004),Yeşil Toprak – Gananç Hoğh, Şiirler -Panasdeğhzutyunner, Taşsız ve Haçsız Haçkar- Arantz kari yev arantz ğhaçi ğhaçkar, sayısız eserlerinden birkaçı. Şairin eserleri 27 dile çevrilmiştir.

Filipin hükümeti Leonardo da Vinci akademisi, Kaliforniya Yuvarlak Masa Şövalyeleri tarafından onur belgesi ile ödüllendirilen büyük usta, Ermenistan Cumhuriyeti’nin en yüksek kültür ödüllerinden 1991’de Aziz Sahak – Aziz Mesrop, 1999 tarihinde Mowses Ğhorenatzi  onur nişanı sahibi.

Ünlü şair Zahrad, düşünce ve çoşkusunu gerçeküstü bir teknikle geliştirdiği çarpıcı simgeler ve şaşırtmalarla anlatan çağdaş Ermeni Şiir’inin en büyük ustası.

21 Şubat 2007 tarihinde hayata gözlerini kapatan ünlü şairi doğumunun 90.cı yılında rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Dr. Sarkis Adam 

sarkis_adam@yahoo.de

http://hyetert.blogspot.com/2014/07/cagdas-ermeni-siirinin-buyuk-ustas.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *