Dersim Ermenileri Derneği olarak düzenlemiş olduğumuz ÖZE DÖNÜŞ panelimizin amacı: yaşanan Soykırımdan sonra biz Dersimli Ermeniler resmi tarihte yokuz, gayriresmi tarihte yokuz, Dersim’in inanç ve kültür tarihinde yokuz, sosyal ve siyasal tarihinde yokuz… Oralarda bir yerlerde cemaatsiz ve sahipsiz kalmış yıkık manastırlar, kiliseler var, zamana terk edilmiş ve ziyaretçisiz kalmış mezarlıklar var, Alevileşmiş Ermeniler var, yerlerin, yurtların, köy ve mezarların isminde kalmış bir Ermenilik var… Var ama yok… Ermeniler Dersim coğrafyasının ve tarihinin hiç bir çözümlemesinde yoklar… Işte bu gerceklilik bizi böyle bir paneli düzenlememizi anlamlı kıldı.
Söyleşiden önce Dersim Ermenilerini anlatan Uğur E. İres’in “MEĞER” isimli kısa filim gösterisini sunduk.
PANELİSTLER: Sarkis Seropyan, Ayşe Hür.
MODERATÖR: İsmail Halavurt
Açılış konuşmasını, dernek başkanı olarak, ben yaptım. Konuşmamda Dersim’de yaşanan ve bir türlü etkisinden kurtulamadıkları ölüm, tehşir korkusunu üstlerinden atamamaları ve bundan dolayı Müslümanlaşmış veya Alevileşmiş Ermenilerin kendilerini Ermeni ifade etmesinin yeterli olacağını, illede Hıristiyan olmaları gerekmediğini vurguladım. Koşullarının oluşması durumunda kendilerini özgürce ifade edecekleri ortamı oluştumak ve o koşullarda kendi iradeleri ile dönüşümü gercekleştirebilirler.
Seropyan, konuşmasında daha çok Dersim tarihini anlatarak, Dersim’in kendine özgü özerk bir bölge olduğunu, Hıristiyan kalıntılarının çok olduğunu belirtti.
Ayşe Hür ise, Dersim Ermenilerinin bölgedeki eski bir halk olduğunu vurguladı.
Katılımın daha çok ilgili kesim olduğu ve soru cevap kısmında izleyicilerin heyecanlı olduğu görüldü. Söz alan her kişi Dersim’in ismi üzerinde yorum yaptı.
Sonuç itibarı ile Dersim’in, Ermenilerin Ana yurdu olduğunu ve oradaki yaşayan Ermenilerin kendilerini Dersimli kimliği ile yaşatmaları gerekmediğini vurgulandı.
PASKALYAYA kutlaması olmasından dolayı Ermeni kurumlarının katılımı düşüktü. Daha çok Dersim araştırması yapanların katılması, çok soru sorulmasına neden oldu. Izleyeciler sürenin 3 saat olmasının yeterli olmadığını belirttiler. Salona sığmayan dinleyiciler ayakta izlemek zorunda kaldı.
Akunq.net
Leave a Reply